Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
Umelo dokrmené papagáje. | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2009-04-27 19:07:40

Máte z môjho chovu nového člena rodiny - ručne dokrmovaného agapornisa,

alebo iný ručne dokrmovaný druh? Rady a riešenie najbežnejších situácií.

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/let.jpg

 

 

Papagáje, ktoré dokrmujem a ktoré neskôr odchádzajú do iných rodín, sú pripravené na priateľstvo s človekom. Sú po dokrmovaní krotké vo veku, kedy vedia už aj sami jesť. Majú aj svoje návyky, na ktoré si počas dokrmovania prirodzene zvykli. Spolu s papagájmi prikladám aj krmivo na prvé dva týždne, čo je dôležité, pretože papagáje sú zvyknuté na daný druh krmiva a zmena by mohla vytvoriť nechutenstvo, alebo nezáujem o krmivo iné.

 

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/vajecnazmes.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images/jahly.jpg

 

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/proso.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images/apiskotapapanie.jpg

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/krmiva.jpg

 

 

 

Súčasťou krmiva gratis je::

- bežná zmes kvalitnej značky PRESTIGE PREMIUM, pre každodenné podávanie
- granule na rozmočenie
- pár dávok dokrmovacej kaše, ktorú síce už nepotrebujú, ale pre prvé kontakty v novej rodine je to vhodné, keď sa minie, pokračujte miesto nej podaním rozmočenej piškoty
- striekačku
- doplnkové cestovinové krmivo- PRESTIGE cestoviny s ovocím alebo zeleninou /Príprava: 1 porcia - sáčok vsypeme do misky, zalejeme 50 - 80ml vody a upravíme v mikrovlnej rúre 3 min/1000w potom necháme schladiť a podávame /. Ak porciu podávame menším papagájom, je vhodné ju rozdeliť a tepelne upraviť polovicu s adekvátnym množstvom vody. Tepelne upravené množstvo, ktoré papagáje nezjedia, patrí do odpadu a nie je vhodné ho ukladať a podávať znova. V klietke vydrží čerstvé len pár hodín a musí byť odstránené.
- lúpané proso / inak jáhly, alebo pšeno /, zmiešané s ovsenými vločkami. Po pár dňoch už pšeno nie je nutné podávať, pretože pre papagáje je prirodzené proso si lúpať sami, a tak stačí vločky primiešavať do zmesi krmiva, alebo osobitne už bez pšena. Vločky nesmú byť ochutené, ale majú byť klasické výberové
- senegalské proso

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/adelinature.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images/aprvy.jpg

 


Vhodnou alternatívou pre menšie papagáje je Deli Nature
Zloženie krmív pre denné kŕmenie:
Deli Nature zmes pre agapornisy 71.
Zloženie: lesknica 26%, žlté a strieborné proso 22 %, červené proso 5 %, ľan 2 %, konope 12 %, niger 2,5 %, pohánka 19 %, ovos nahý 9 %, paddy ryža 2,5 %.

Deli Nature zmes pre stredné papagáje štandard 59.
Zloženie: lesknica 9 %, žlté a strieborné proso 28 %, japonské proso 4 %, ľan 3 %, konope 3 %, niger 2 %, kardi 8 %, pohánka 3 %, ovos nahý 7 %, slnečnica biela 15 %, slnečnica pásikavá 15 %, paddy ryža 3 %.

Vhodným krmivom zabezpečujete pre svoje papagáje zdravie a vitalitu, krásne perie i celkový vzhľad, ako aj odolnosť voči bežným chorobám.:
Kvalitné zmesi zn. PRESTIGE PREMIUM od VERSELE-LAGA pre denné kŕmenie a doplnkové krmivá
-jednotlivé balenia pre daný druh a veľkosť papagája, či drobné exotické vtáctvo / značka prísne rešpektuje podiel zrnín v zmesi podľa druhu, neobsahuje prach a svoje produkty ponúka v kvalitných obaloch
-KAYTEE exact rainbow chunky - voňavé ovocné granule
-pre umelé dokrmovanie KAYTEE exact pre ručné dokrmovanie
-Orlux vaječné zmesi a vitamíny od VERSELE-LAGA
-PRESTEGE ExoticFruitMix / zmes sušeného ovocia, zrnín, kukurice a lúpaných orechov rôzneho druhu...
-PRESTIGE ExoticNutMix / zmes celých orechov rôzneho druhu, zrnín, sušeného ovocia, kukurice , chilli...
-NutriBird granule

-DOPLNKOVÉ KRMIVO :
-Hawaiian Sweet noodle mix / pre tepelnú úpravu
-Mexican Spicy noodle mix / pre tepelnú úpravu

Jedná sa o vyskúšané a vysoko kvalitné krmivá, doporučujem. Ďalšie informácie nájdete vo fóre v téme o krmivách, alebo na originál stránke
www.versele-laga.com

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/znacky.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images/aovsenepapanie.jpg



Umelo dokrmovaný papagáj z môjho chovu u vás:
Po príchode do nového domova sa vtáky necítia cudzo, pretože sú vo veku vývoja, kedy im zmena prostredia nerobí skoro vôbec problém. Jediný problém môžu mať pri koordinácii pristávania v novom prostredí po vypustení von z klietky, ale rýchlo si zvykajú a väčšinu času aj tak trávia na ruke, či ramene.

Ako sa k nim správať?

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/aaavajecnapapanie.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images/aaaaavajecnapapanie.jpg

 

Hneď nasledujúci deň - ráno, je vhodným časom pre nakŕmenie dokrmovacou kašou, ktorú prijímajú radi zo známej striekačky a tá v rukách budúceho chovateľa budí dôveru . Sami si kašu od neho žiadajú, len čo striekačku zbadajú. V klietke sú umiestnené jedlá tak, ako boli u mňa.

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images/ulozenie.jpg

 

Väčšie druhy dostávajú aj svoje prvé, teda známe kŕmidlá a cítia sa hneď doma, čím sa preskočí obdobie plachosti a nechutenstva k jedlu zo strachu z nového prostredia. Dokrmované papagáje by mali byť čo najčastejšie v kontakte s novým chovateľom. Radi sedávajú na ramene, či na dlani, alebo v rukáve, no aj na hlave. Tento zvyk ich odnaučte preložením na rameno, neskôr by to nemuselo byť vhodné. Sem tam by totiž spustené hovienko vo vlasoch mohlo byť doma prehliadnuté a tak by majiteľ odkráčal mimo domu aj s ním.

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images//abiele.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images//nahlave.jpg

 

Sledovať s papagájmi telku, alebo tráviť inak voľný čas je žiadúce. Klietka má byť umiestnená vo výške očí a pokiaľ je chovateľ na blízku, môže byť stále otvorená, aby vyšli von a mohli sa potom do nej vrátiť, ak budú hladné. Sú zvyknuté na chytanie do rúk a preto ich nie je nutné naháňať. Časom sa pochopitelne budú vyhýbať zatvoreniu do klietky a tak si treba čo najskôr zvoliť spôsob "nástrah" na dolapenie bez naháňania. Ak nechcú ísť dnu, po zotmení ich nie je problém chytiť v tme, alebo keď sedia na vás, vojdite do tmavého miesta, napr. kúpelne bez rozvietenia a tam ich jednoducho chytíte na sebe a odnesiete do klietky. Taktiež je vhodným spôsobom ponúknutie kašou, alebo rozmočenou piškótou vo vlažnej vode, ktorou nepohrdnú a prídu k vám a vtedy nie je problém chytiť ich. Mladé vtáky veľa jedia a tak majú mať v klietke krmiva a vody dostatok. Zvlášť agapornisy si vodu radi zašpinia nanosením rôznych semien a papiera, ktorý sa v nej rozmočí. Preto ju treba často aj meniť, najmenej raz až dvakrát denne. Ak potrebujete papagája umyť od kaše, urobte tak pri vodovode letnou vodou, ale nesnažte sa ho zmáčať úplne, pretože pokožka mladého vtáka je citlivá .

 

http://www.exotickevtactvo.sk/images//dokrmovanie.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images//umytie.jpg

http://www.exotickevtactvo.sk/images//aumyte.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images//papagaje.jpg

 

 

Papagáje po umytí driemajú až do uschnutia a potom sa spoločne čistia.ROZHODNE HO NEFÉNUJTE a nechtíky, aj keď sú ako ihličky, do roka nestrihajte. Sami sa otupia na povrchu prírodných konárikov z ovocných stromov, ktoré im dáte do klietky. Miesto papiera je na dno možné dať piesok určený pre papagáje. Že ho budete mať aj na koberci, alebo podlahe, s tým rátajte radšej vopred. Ak zvolíte papier, agapornis ho rozhryzie na malé časti, meňte ho preto často, teda, ak niečo na dne ostane, lebo väčšina bude vo vode. Tieto hygienické praktiky si každý chovateľ zvolí sám, treba ale vedieť, že papagáj robí neporiadok, zvlášť aktívne druhy. Hojdačky, preliezky sú pre hru a rozvoj vhodnou súčasťou, kupujte ale len tie bezpečné. Malé zvončeky vynechajte a zrkadielka im nepredkladajte.

1.Nenechávajte možnosť iným ľuďom plašiť tieto papagáje, ktoré síce dôverujú, ale každá dôvera je krehká.
2. Vyvarujte sa bežným úrazom a dávajte na ne pozor. Vriaca voda, zapnutý plyn, zašliapnutie ak chodia po zemi, nevhodné ľudské jedlo, nápoje a tekutiny, otvorené okno, zapadnutie za nábytok, udusenie deťmi, obesenie na nevhodných mrežiach klietky alebo krúžkoch hračiek, elektrické šnúry atď sú lákadlom pre papagáje, avšak stret s nebezpečnými vecami končí často usmrtením malého vtáčieho dieťatka, ktoré je rovnako zvedavé ako to ľudské dieťatko.
3. Vaše vtáčie bábätko má dostatok vyvážených vitamínov v ponúknutej a doporučenej strave, preto do roka žiadne navyše nepotrebujú, až na sépiovú kosť alebo vápnikové doplnky v tvare kocky či srdiečka.
4. Ak si donesiete domov miláčikov dvoch, svoju krotkosť nestratia a vyvarujete sa tak strádaniu a smúteniu jedného miláčika počas chvíľ, keď naň nemáte čas, alebo keď ste mimo.
5. Sledujte trus vášho miláčika, jeho obraz odráža kvalitu kŕrmenia a hnačka signalizuje, že niečo nie je v poriadku. Pokiaľ je chvíľková , neplašte sa, možno malé jedlo viac ovocia, než je správne a trus sa upraví po odobratí ovocia. Ak však nedôjde k náprave a papagáj sedí smutne na bidle, je čas niečo robiť. Porada na stránke, alebo s veterinárom je namieste.
6. Nenechávajte papagáje na priamom slnku, alebo v prievane.
7. Živé kvety v byte môžu byť jedovaté, preto k nim papagáje nepúšťajte.
8. Prečítajte si čo najviac o danom druhu. Ak máte párik agapornisov, nenechávajte ich hniezdiť skôr ako dosiahnu vek jedného roka. Búdky vtákom nedávajte v nedospelom veku. Nie je to žiadúce, až na niektoré druhy. Celoročnú búdku majú napríklad pyrury a amazóniky, ale tu doporučujem mať polootvorenú, skôr ako prístrešok, aby nezačali hniezdiť.

Ponúkam aj ďalšie poradenstvo pre chov papagájov nadobudnutých z môjho chovu, ale aj iných . Vtáky dokrmované v mojom chove sú od veku, kedy ešte neboli operené a nový chovateľ má možnosť rastúce dokrmované papagáje sledovať tu na stránke vo fóre v téme o umelom dokrmovaní a neskôr v témach rozdelených podľa druhu papagája, prípadne si z nich vybrať. Jednotlivé papagáje sú správne socializované, nakoľko sú dokrmované spolu v počte dva a viac.

http://www.exotickevtactvo.sk/images/agapornisy.jpg

 

Nesprávne socializovaný papagáj môže mať narušené správanie a byť príliž závislým na človeku, čo môže viesť ku strádaniu a nespokojnosti jedinca. Aj preto doporučujem nechovať papagája sólo, ale mať najmenej dvoch miláčikov, ktorí nemusia byť toho istého druhu, aj keď zabezpečenie partnera toho istého druhu je najideálnejšie.

http://www.exotickevtactvo.sk/images/dobrotka.jpg http://www.exotickevtactvo.sk/images/aavajecnapapanie.jpg
http://www.exotickevtactvo.sk/images//dokrm.jpg

 

Ak máte otázky, píšte ich do fóra, k danej téme, kde je vytvorená podtéma „Otázky a odpovede“. Za posledným príspevkom zvolte „Odpovedať“, otvorí sa vám okno pre tex.t Ak chcete vložiť fotografiu, tak max veľkosti 49 kb s max 490 bodmi na dlhšiu stranu. Keď dopíšete a vložíte fotografiu, zvolte „Pokračovať“. Nekvalitné fotky systém odstráni a do jedného okna je možné vložiť len jednu fotografiu. Pokiaľ ich máte viac, kliknutím na „Odpovedať“ sa vám otvorí nové okno. Nepoužívajte možnosť „Nový príspevok“, pokiaľ daná téma existuje, pretože pod tým je myslený príspevok taký, ktorý svoju tému na stránke ešte nemá. Systém zle zaradené príspevky odstráni.

Posledná úprava ( 2013-02-27 16:01:02 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk