Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < March 2024 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
Beo posvätný - LOSKUTÁK - Gracula religiosa | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-10-07 12:34:24

Zaujal vás najlepší imitátor reči a zvukov, aj keď to nie je práve papagáj? Alebo vás zaujal prevažne čierny vzhľad vtáčieho hladkého peria, plného fialovozelených odleskov, či oranžový silný zobák, žlté nohy a pestrožlté laloky za hlavou? Tak to je fascinujúci BEO, nádherný  a hlučný hmyzožravý vták, veľkosti cca 25-30 cm.

výskyt :  Ázia /Čína, India, Srí Lanka.../
Loskuták - Beo posvätný, je veľmi inteligentný, tzv. "ázijský drozd", ktorého imitačné schopnosti sú na takej úrovni, že vás často pomýli a myslíte si, že na vás skutočne hovorí člen vašej rodiny, alebo že vám zvoní telefón atď.....Povahovo je veľmi podobný drzej strake a jeho dominancia vás uchváti, ale pozor : nekontrolovaný beo vám dokáže aj ublížiť, pretože ho na vás zaujme práve lesk vašich očí a chce ho vlastniť. Je drzý a vo vyššom veku môže byť útočný. Neváha vás poštípať, ak mu odporujete. V každom prípade je to úžasne zábavný vták a inteligentný spoločník.
Čo je dôležité vedieť, než si zaobstaráte bea?
Chov sólo:
Je žiarlivý, náročný , vyžaduje veľkú pozornosť, starostlivosť,  jeho stravovacie návyky a metabolizmus sú odlišné od tých, na ktoré sme zvyknutí u papagájov. Keďže sa beo živí prevažne ovocím , nektarom , hmyzom... a jeho metabolizmus je veľmi rýchly, je nutné mu potravu predkladať aj niekoľkokrát za deň. Niekoľkokrát za deň je potrebné aj čistiť jeho klietku, pretože ju rýchlo premení na "polepený a oprskaný svet", ako aj jej okolie. Trus je riedky kašovitý, vzhľadovo a konzistenčne zavislý od práve zjedeného pokrmu. Beovi je vhodné zadovážiť a ponúknuť špeciálne preň vhodné granule, či zmes ovocia,hmyzu a piesku, kde mu toto krmivo poskytne aj vhodnú a vyváženú porciu vitamínov a podporí dobré trávenie. Vzhľadom k spomínanému rýchlemu metabolizmu , konzistencii trusu a beovej aktivite, ku ktorej patrí aj poskakovanie a rozhadzovanie dna klietky, je nutné túto často čistiť a vymieňať jej podklad. Vhodnejšia než klietka je priestranná voliéra s množstvom ovocných konárov a to aj s listami. Rád si polieta a poskáče po zariadení vášho bytu, ako aj rád premiestni, či zhodí rôzne predmety. Neváha vám ich ukradnúť z ruky a zvlášť ľahko si poradí s predmetom či porciou jedla vášho dieťaťa, ktoré ste práve uložili ku stolu k obedu. Prítomnosť loskutáka u dieťaťa je nevhodná a pokiaľ je váš beo aj "dobre" vychovaný, nenechávajte ho volne bez dozoru. Je totiž veľmi spontánny, vynaliezavý, nevyspytateľný a drží si krok pred vami. Chvíľu niečo dlho pozoruje a v zapätí je jeho záujem niekde úplne inde, ako aj on sám. Pri príprave prostredia pre bea, konkrétne konárov a pestrých hračiek, vhodných len pre vtáky, je dôležité ukladať ich tak, aby neboli pod sebou a pripraviť ich na ľahké odstraňovanie a výmenu vzhľadom k znečisteniu, pretože okrem trusu, sú tu ešte často rozprskané kúsky ovocia. Beo bude totiž len zriedka konzumovať potravu "pekne" bez rozhadzovania. V horúcom lete je to pastva pre muchy, či iný hmyz, ktorým tak váš krásavec pripraví super "ubytovanie s plnou penziou", a to aj proti vašej vôli, ak na to nebudete myslieť vopred.
Loskutáky sa často a náruživo kúpu, vodu zbožňujú tak veľmi, ako je pre ne a ich perie potrebná. Pre "správne" kúpanie má veľký význam vhodná široká a plytká nádoba. Jeho kúpanie je zážitkom nie len preňho, ale aj divákov, ktorým sa voda újde tiež.
Beo proste vzbudzuje záujem celou svojou bytosťou a pokiaľ máte skúsenosti, ste opustení či smutní, máte spústu času venovať sa tomuto originálnemu vtákovi, neopustíte ho a vzdáte sa aj dovolenky, neváhajte - zaobstarajte si bea. Tieto riadky si však pred tým prečítajte aspoň trikrát, chovatelia loskutákov dobre vedia, o čom hovorím.
Chov v páre:
Sú to monogamné vtáky, hniezdiace na jar a v lete, a to aj v dvoch-troch znáškach za sebou. Búdka, najlepšie kmeňová, má mať priemer a výšku cca 25 cm. Pár na stavbu a úpravu hniezda používa vetvičky s listami a perie, kde znáša 2-3 vajcia, ktoré ohrievajú obaja rodičia. Mlaďatá sa liahnu cca po 16-18 dňoch a osamostatňujú sa po mesiaci.


Posledná úprava ( 2007-12-27 12:19:49 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 40
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk