Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < May 2021 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Info kanály

Archív

Advertisement
LADNIAK KRÁTKOCHVOSTÝ - EKLEKTUS RŮZNOBARVÝ - Eclectus roratus | Tlačiť |  E-mail
2007-06-26 08:40:59
...tento austrálsky papagáj, je svojim vzľadom príkladom úplnej odlišnosti sfarbenia samcov a samíc jedného druhu... V minulosti boli pohlavia eklektusa považované za dva samostatné druhy a takto aj dovážané zo svojej pôvodnej domoviny, v ktorej sa vyskytuje viac foriem eklektov - podľa územia. Sú to vtáky menej zarastených saván, nížin a lesov. Obýva Novú Guineu, severnú Austráliu, severný Queensland, ostrovy Moluky, Aru, Šalamúnove ostrovy a menšie ostrovy. Je vhodný pre skúseného chovateľa na chov v páre, alebo aj jednotlivo. K páru nie je vhodné umiestňovať iné vtáky. Eklektus je inteligentný papagáj, viac samotársky než spoločenský, viac lozivý než lietavý. Je preň vhodná vonkajšia, či bytová voliéra, s konármi z tvrdého dreva, pretože mäkkšie dreviny svojím mohutným zobákom ľahko zničí. Hlučnosť eklektusov je popisovaná veľmi rôzne, kde u jedného chovateľa sú málo hlučné, inde naopak môžu eklekti dosahovať hlučnosť veľkých druhov ár. Pre tieto papagáje je zvlhčovanie peria dennou nevyhnutnosťou. Šklbanie peria, alebo jeho uštikávanie, býva dôsledkom nesprávnej pozornosti k periu eklekta, ako aj celkovo nesprávny postoj k jeho psychickému a fyzickému zdraviu. Je možné zvažovať aj možnú dedičnosť k týmto sklonom.
Samec - perie prevažne zelené. Krídla sú v ohybe modré v odtieňoch, ako aj ručné letky. Boky tela sú pod krídlami červené, ako aj spodné krídelné krovky. Chvost dorastá do cca 15 cm a je zvrchu zelený, zo spodu sivozelený, na konci ohraničený žltou. Bočné chvostové perá sú modré. Mohutný zobák má hornú čelusť červenožltú a spodnú čiernu. Dúhovka je oranžová.
Samica - perie prevažne červené v odtieňoch, na krídlach a chrbte až do hnedočervena. Ohyb krídla, ako aj ručné krovky a letky sú fialovomodré.Hruď a brucho fialovomodré , podľa druhu výskytu a územia na hrudi ohraničené, alebo v postupnom prechode červenej - fialovomodrej. Chvost je červený, na konci oranžový. Dúhovka je bledá a modrofialový náznak okolo oka podľa formy. Zobák je celý čierny, nohy sivé. Eklektus dorastá do veľkosti cca 43 cm.
Chovateľ Václav Řeháček /ČR/ sa venuje odchovu týchto nádherných veľkých vtákov od roku 1991, kedy získal svoj prvý, zhruba dvojročný pár.V nasledujúcom roku boli vtáky premiestnené z vnútornej voliéry do vonkajšej, s umiestnením kmeňovej búdy zo smreku o priemere 30 cm a výške 70 cm. Napriek neočakávanému záujmu, začala samica túto upravovať a v júni zniesla prvé vajíčka, ktoré tak, ako aj ďalšie znášky v danom roku boli čisté. V roku 93 bol samec vymenený za dvojročného ručne dokrmeného, ktorého samica prijala a v máji 94 zahniezdili. Znášku tvorili dve plodné vajíčka s inkubáciou 29 dní. Z týchto sa vyliahli dve mláďatá, ktoré po čiastočnom operení začala samica šklbať, bolo vhodné ich preto vybrať a ručne dokrmiť. Aj nasledujúce znášky boli plodné a hniezdenie páru prebiehalo 3x do roka.Ďalším zostaveným párom bola samica r.94 a rovnako starý samec. Tieto úspešne zahniezdili v treťom roku života. Premiesťňovanie vtákov z vnútorných voliér do vonkajších /4x2x1m/, praktizuje p. Řeháček v marci, kde im jarné mrazy neprekážajú.
Eklektusy uprednostňujú krmivo máčané a klíčené, pred bežnými suchými zrninami, ako aj veľa zeleného krmiva, ovocie, zeleninu, piškoty a vaječnú zmes. Ich povahu chovateľ popisuje skôr ako samotársku a prítomnosť človeka pre ne nie je tak nutná, ako pre iné druhy papagájov. Sklon k imitovaniu zvukov je im prirodzená. V dobe mimo hniezdenia popisuje svoje páry ako kľudné, bez agresie. Nemajú sklon k napádaniu a hryzeniu chovateľa, na ktorého si rýchlo privyká. Eklektusy chová aj v súčastnosti.

foto a spolupráca na texte Václav Řeháček
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 39
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2021 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk