Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
« < May 2024 > »
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Info kanály

Archív

Advertisement
PAPAGÁJ SENEGALSKÝ - Poicephalus senegalus | Tlačiť |  E-mail
2007-06-08 17:00:30
...obľúbený papagáj príjemnej povahy... PAPAGÁJ SENEGALSKÝ - Poicephalus senegalus - Papagáj senegalský - dlhokrídly, pochádza z Afriky /hlavne jej stredozápadnej časti/ . Obýva savanové porasty, alebo v skupinkách vyhľadáva otvorenú lesnatú krajinu v blízkosti plantáži burských orieškov, kukuričných a prosných polí, kde je považovaný za škodcu a vyberaný z hniezd na ochočenie mladých vtákov.
Napriek menšiemu vzrastu má povahové schopnosti a črty veľkých papagájov. Hlasový prejav má výrazný , pri vyrušení chrapľavý. Hlučný vie byť najmä pri nedostatku pozornosti, alebo v hniezdnom období v páre. Ako mláďa prilne k človeku a stáva sa oddaným, často až príliž závislým, preto je vhodné dať k nemu aj "vtáčieho" partnera rovnakého, alebo aj iného druhu.Má dobre vyvinutú schopnosť opakovať zvuky a reč. Žijúci v páre a v chove je vysokoteritoriálny a chráni si svoje územie klietky, či voliéry. Pre pohyb potrebuje viac šplhať, preto je preň vhodný taký priestor, ktorý umožňuje okrem lietania aj loziť po konároch, či lanách, preto mu obyčajné bidlo nestačí. Do priestraných klietok a voliér je vhodné umiestniť nízky krovitý porast, alebo konáre ovocných stromov v hustejšom rozložení.
Opis: Dĺžkou dosahuje cca 25 cm. Krátky chvost prekrývajú dlhé krídla. Hlava je sivá so svetlejšími líčkami. Hruď je zelená prechádzajúca na bruchu do pestrej žltej, až oranžovej farby, časť operenia nôh je zelená. Spodné krídelné a chvostové krovky sú výrazne žlté a vrchná časť chvosta zelená. Nohy sú sivohnedé, zobák sivý, ako aj ozobie a okružie. Dúhovka oka je žltá, u mláďat tmavšia hnedosivá. Mláďata sú celkovo tmavšie. Samica sa od samca nelíši, aj keď je možné u nej pozorovať bledšiu hlavu, žltú hruď a chvostové krovky sú viac žltozelené než žlé. Nakoľko sa vyskytuje mierna odlišnosť zafarbenia vtákov aj podľa výskytu, zárukou pohlavia je test DNA.
Papagáj senegalský je jedným z 8 druhov dlhokrídlych afrických papagájov s krátkym chvostom, rodu poicephalus.
Pre hniezdenie je vhodná búdka o rozmeroch cca 25x25cm s výškou 50cm a to z tvrdého dreva. Za najvhodnejšiu sa považuje kmeňová búdka o výške 60cm a viac, kde vletový otvor si vtáci upravujú aj sami. Znášku tvoria 3-4 vajcia, s inkubáciou 28 dní. Mláďatá vyletujú asi po 10 týždňoch a samostatnými sa stávajú orientačne po ďalších 2 - 3 týždňoch.
Papagáj senegalský obľubuje ovocie a zeleninu, arašidy a iné orechy, kukuricu, hlavne v mliečnej zrelosti, zmes zrnín pre veľké papagáje, proso aj senegalské, zelené krmivo, hrozno, bobule jarabiny, piškoty s kapkou medu, vaječnú zmes, ktorá je nutná hlavne pre hniezdiace páry a osamostatňujúce sa mláďatá /vhodná je aj vlhká vaječná zmes s medom, sučenými ráčikmi, hrozienkami atď zn. ORLUX/ . Doplnok k potrave, a to hlavne v hniezdnom období, je aj zriedka podané varené mäso v malej dávke bez soli a príchutí, tvaroh - raz za 10 dní, alebo tvrdý syr. Je nutné predchádzať pretučneniu papagája pestrým zastúpením krmiva a jeho správným dávkovaním.

(text bubka / foto mirage)
Posledná úprava ( 2007-06-08 17:05:19 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk