Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < March 2024 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
ARY | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2008-02-17 18:45:18
 všeobecne
Tieto nádherné papagáje sú túžbou nejedného chovateľa pre ich veľkosť, farby, očakávanú inteligenciu.To, čo sa však zdá na prvý pohľad ako bezproblémové, má však aj odvrátenú stranu, preto kúpu ary by si mal budúci jej chovateľ veľmi prehodnotiť, ako aj nachystať prostredie atď. Veľké druhy sú najkrajšie v prírode a tu im dokáže poskytnúť, rsp nahradiť len málo kto, a často tí, ktorí od tohto druhu očakávali niečo iné, sú neskôr veľmi rozčarovaní a nešťastní, ako aj ich ara.
Veľké druhy patria do rúk skúsených chovateľov. Ara je hlučná, potrebuje hrýzť a pokiaľ nemá dostatok dreva, pustí sa do nábytkov atď. Ara je často akýmsi "symbolom inteligencie" a predstava neskúsených je, že bude sedieť kľudne na bidle a rozprávať. Omyl, najprv je nutné zariadiť jej v chove doma "vlastnú izbu", tj vlastný priestor na prelet a pohyb, ako aj súkromie pre chvíle, kedy si nepraje prítomnosť človeka a ani to, aby bola stredobodom pozornosti. Až potom jej môžme dať posedové bidlo aj k nám. Nedávajme k are iné druhy papagájov, iba jej vlastný druh. Ak chceme aru ako domaceho miláčika, je to voľba na celý život a je nutné zadovážiť si mláďa. Ara sa upína na svojho chovateľa a rýchlo krotne. Obľúbi si zvyčajne všetkých členov rodiny a je spoločenská. Predpoklad k rozprávaniu a imitovaniu má veľmi dobrý, avšak je to individuálne a sú papagáje, ktoré majú túto schopnosť vyvinutú lepšie. Ara, ktorá nemá dostatok zábavy, základných potrieb, či všímavosti od nás, má často poruchy správania a stáva sa agresívnou vočí okoliu i sebe. Skúsení chovatelia vedia o čom sa tu zmieňujem a sú to väčšinou tí, ktorí arám stavajú veľké voliéry a vedia, čo tento druh potrebuje. Menšie druhy ary je možné chovať bežne v byte, sú taktiež nadané a spoločenské, sú menej hlučné a teda aj "vhodné pre vašich susedov".
Ary obývajú rozsiahle územia Južnej Ameriky. Žijú v pralesoch, v korunách vysokých stromov a paliem, v blízkosti tokov a riek. Hniezdia v dutinách obrovských stromov. Je problematické rozlíšiť pohlavie ary, stopercentny je len test DNA, avšak niektorí chovatelia majú úspešný predpoklad pohlavia a to podľa zobáka, hlavy, či celkového vzrastu papagája. Ary sú vyspelé po 4 rokoch. Ich chov býva náročný. Dutý veľký kmeň na hniezdenie vhodne nahrádza drevenný sud. Mláďata sa osamostatňujú po 3-4 mesiacoch. Veľké druhy sa dožívajú v priemere cca 50 rokov, menšie 30.
Arám zabezpečme veľký presvetlený priestor, množstvo vetví na šplh a ohryz, posedové stabilné bidlo, každodennú vlažnú sprchu, kvalitné krmivo určené pre ary, vitamíny a minerály, veľa ovocia zeleniny a veľkých orechov / avokádo nie je vhodné /...

Veľké druhy:

Ara arakanga /Ara macao/ - pestrofarebný veľký papagáj cca 90 cm, dožívajúci sa cca 50 rokov, spoločenský prípadne aj prítulný, aktívny a deštruktívny.

Ara hyacintová /Anodorhynchus hyacinthinus/ - veľkosť 1 m kobaltovomodrej farby s výrazne veľkým zobákom, žltou bradou a okružím, hodí sa skôr na chov v páre a dožíva sa cca 60 rokov.

Ara ararauna /Ara ararauna/ - ara modrožltá je najvhodhodnejším z druhov týchto veľkých papagájov do chovu aj sólo, dožívajúci sa 50 rokov a veľkosti do cca 90 cm, veľmi aktívny a inteligentný, hlučný , obľubuje spoločnosť človeka a prirodzene rýchlo krotne, vyžaduje stálu prítomnosť a rád sa predvádza. Potrebuje veľa dreva a kúpeľ.

Ara zelenokrídla /Ara chloroptera/ - veľmi hlučný druh ary, citlivý ale aj deštruktívny, ľahko skrotne. Veľkosť do 90 cm, farby prevažne červenej so zelenomodrými krídlami.

Ara zelená /Ara militaris/ - ara vojenská je prevažne zelený papagáj s červeným čelom a modrou časťou chrbta a vrchnými chvostovými krovkami ako aj vonkajšími zástavicami ručných letiek, dorastajúci do cca 70 cm, devastujúci a hlučný, vhodný do chovu v páre, ale aj ako sólo v byte, je dôverčivý a rýchlo krotne. Vo všeobecnosti mladé vtáky nie sú vôbec plaché.

Menšie druhy:

Ara marakana /Ara maracana/ - celkovo zelenomodrý papagáj s červeným čelom, dorastajúci 45 cm, veľmi spoločenský, aj keď zpočiatku plachý, vhodný do bytu v podmienkach so stálym kontaktom, je aktívny, potrebuje vetve na ohryz, prelet a kupeľ, stredná hlučnosť, sklon k rozprávaniu a napodobňovaniu zvukov dobre vyvinutý

Ara tmavočelá /Ara severa/ - Ara malá je výrazne zelený malý druh ary, s hnedočiernym čelom a výrazne červeným ohybom krídiel, veľmi milý spoločník dožívajúci sa cca 30 rokov, dorastajúci do cca 50 cm, vhodný do bytu so stálym kontaktom chovateľa, či iných členov rodiny.

Ara červenoramenná /Ara nobilis/ - najmenší z druhu ara, dorastá do cca 32 cm a dožíva sa cca 20 rokov. Aj keď má škrekľavý prejav, je primerane hlučná a má sklon k rozprávaniu. Je prevažne zelená, v dospelosti s červeným ohybom krídel. Vhodná aj do rodiny s deťmi /pozor v rodine s malými deťmi/, prítulná, spoločenská, hravá a veľmi aktívna. Potrebuje prelet a pravidelný kúpeľ.




Posledná úprava ( 2008-02-17 18:53:19 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk