Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
PAPAGÁJ AMBOINSKÝ - Alisterus amboinensis | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-11-03 07:53:36

Tento nádherný austrálsky papagáj je málo známy a vzácny...

 

Výskyt - Indonézia, Moluky, ostrov Amboina, Ceram, Peleng...vyhľadáva husté stromové porasty nížin a stredných horských lesov.
Dorastá do dĺžky cca 35 cm. Samica sa od samca nelíši. Hlava, hruď, brucho a spodné partie sú sýto červené. Krídla sú zelené, v ohybe ako aj malé krídelné krovky, spodné krídelné krovky, chrbát a horné chvostové krovky výrazne modré s odleskom až do tmavofialovej. Spodné krovky chvosta sú čierne, červene lemované. Chvost je zo spodu čiernosivý a jeho vnútorné okrajové perá lemované rúžovo. Oko je výrazné s oranžovou dúhovkou a sivým okružím, zobák oranžovo šedočierny. Celkový vzhľad dominuje krásny dlhý široký chvost a výrazne ohraničené sýte farby. Po aklimatizovaní je odolný a otužilý. Jeho povaha je kľudná, avšak v čase hniezdenia, kedy sa samica stáva dominantnou, môže chovanie dosahovať značnú agresivitu. Vo všeobecnosti papagáj amboinský nie je hlučný, avšak niekedy sa ozýva prenikavým krikom. Papagáj amboinský je dobrý letec a je nutné mu vo voliére prelet aj poskytnúť. Veľkosť voliéry by mala byť minimálne cca 2x1,5x2 m a viac. Búdka pre odchov je vhodnejšia kmeňová s priemerom cca 35 cm a výškou cca 90 cm, priemer vletového otvoru 12 cm. Vtáky sú pohlavne dospelé v 3-4 roku života. Obdobie hniezdenia amboincov začína v skorej jari, až do neskorého leta, inkubácia vajec je cca 21 dní a mláďatá sa osamostatňujú okolo 45 dňa života. Chov môže skomplikovať okrem iného spomínaná agresivita samice, ktorá neraz útočí na samca, či mláďatá, alebo znášku opustí a mláďatá nekŕmi.
Papagáj amboinský obľubuje máčané krmivo, kukuricu v mliečnej zrelosti, varené lušteniny pridané do naklíčených zrnin, ako aj suchú a kvalitnú vyváženú zmes zrnin. Ďalej rád prijíma žalude, bobuľoviny, figy, banány, pomaranče a iné ovocie. Zo zeleniny je vhodné ponúkať uhorky, paradajky, mrkvu, papriku atď.

 

 

Posledná úprava ( 2013-02-27 16:09:48 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Práve máme pripojených:
1 hosť online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk