Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
« < May 2024 > »
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Info kanály

Archív

Advertisement
Starostlivosť o nohy a zobák | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-07-28 17:32:49
...strihanie nehtov.       Príroda poskytuje vtákom prirodzený spôsob ošetrenia zobáka a nôh, preto je vhodné im tieto možnosti čo najviac prispôsobiť aj v klietkach a voliérach. Aj napriek poskytnutým vhodným podmienkam, je niekedy potrebné ošetrenie nehtov ich skrátením, či upravenie zobáka po prípadnom prerastení. Tieto úkony by mal vykonávať veterinár, alebo skúsený chovateľ, nakoľko si to vyžaduje zručnosť a odbornosť, hlavne, čo sa týka obrusovania a skracovania zobáka. Do úpravy zobáka sa nikdy sami nepúšťajme / preventívou proti jeho prerastaniu je pravidelné podanie dreva k ohryzu, pokiaľ príčinou deformácie a prerastenia nie je iná skutočnosť, a síce úraz, alebo porucha látkovej výmeny /. Veľmi vhodné sú drevené bidlá aj s kôrou v rôznych hrúbkach a cementové posedy s variabilitou priemeru.
Pri strihaní nechtov je nutné dodržať opatrnosť, aby nedošlo k poraneniu cievky, čo býva veľmi bolestivé a spôsobuje komplikácie spojené aj s krvácaním. Na svetlých nehtoch je možné cievku vidieť, avšak na tmavých je možné ju len predpokladať / viď názorné zakreslenie na fotografii / . Podstatný pri skracovaní nehtov je uhol a smer strihania a to,aby nožnice boli ostré, inak dôjde k štiepeniu nehtov. K strihaniu je možné zakúpiť aj špeciálne nožnice na to určené, v predajniach pre zvieratá. Pokiaľ nedôjde k ošetreniu prerastených nechtov, je vták vystavený vlastnému možnému poraneniu. Nechty sa začnú deformovať a krútiť. Chôdza a prirodzený pohyb sú obmedzené, hrozí deformácia nôh,uviaznutie - zamotanie sa, či ulomenie nehta. Tento je buď ulomený celý, alebo čiastočne. Ulomený nehet môže byť ostrý a pokiaľ si ním bude papagáj ošetrovať nos, či škrabať sa ním v okoli oka a ucha, môže si prepichnúť kožu a spôsobiť druhotné zranenie. Vtákom je preto potrebné nehty kontrolovať pravidelne, ako aj vymieňať a čistiť bidlá s kôrou a cementové bidlá, ktoré nechty obrusujú.
     Nie je vhodné strihať nehty mladým vtákom. Tieto sú síce po vyletení mláďat z búdky veľmi ostré, ale sú aj jemné a rýchlo sa sami zbrúsia na vhodnom povrchu posedu.
Aby strihanie nehtov nebolo pre vtáka stresujúce , je potrebné zvoliť postup adekvátny krotkosti, či plachosti jedinca. U krotkého je možné strihať nehty spôsobom pripominajúcim hru, kedy jeho prst uchopíme medzi naše dva prsty a voľnou rukou nehty ostriháme. Divého papagája je vhodné odchytiť v tme, pričom bude prekrytý v uteráku pridržaný inou osobou.
Akúkoľvek nejasnosť, komplikáciu, či zranenie pri prerastení nehtov, či samotnom strihaní, je nutné konzultovať s veterinárom.
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk