Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < March 2024 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
ANDULKA VLNKOVANA - Melopsittacus undulatus | Tlačiť |  E-mail
Napísal autor JANSA   
2007-07-10 07:13:36

...večne štebotajúce andulky... / foto a príspevok uživateľ Jansa /

čo je dobré o nich vedieť - Andulky sú rozšírené takmer v celej Austrálii, okrem východného pobrežia a Tasmánie. Prirodzeným prostredím anduliek sú suché územia. Nenájdeme ich priamo na pobrežiach, dávajú totiž prednosť stromovému porastu lesostepí. Sú to veľmi spoločenské vtáky a hniezdia vo voľnejších kolóniách v dutinách starých alebo spráchnivených stromov v čase, keď po období dažďov vyraší tráva. Živia sa jemnými trávovými a bylinnými výhonkami a niektorými druhmi ovocia, ktoré v tomto období dozrieva. Sú najrozšírenejším druhom papagájovitých vtákov v celej Austrálii.

Veľkosť: 18 cm

Charakteristické vlastnosti:
Andulka všeobecne patrí medzi najlacnejšie dostupné vtáky na trhu u nás pre jej jednoduchý chov a veľkosť. Ľahko skrotne, určité jedince sa ľahko naučia rozprávať. Vyskytuje sa v zaujímavých farebných formách. Andulka je inak najobľúbenejšie chovaný vták.

Vek:
Dĺžka života andulky je veľmi premenlivá. Záleží to od genetických faktorov jedinca, starostlivosti o neho a od prostredia v ktorom žije. V priemere sa andulka dožíva 7-8 rokov, ale stáva sa, že niektorá sa dožije viac ako desať, ba niekedy aj dvadsať rokov.
 
   
  Farebné formy a mutácie anduliek:
Andulky žijúce vo voľnej prírode sú žltozelenej farby s hustou čiernou vlnkovanou kresbou na vrchnej časti tela. Len príležitostne sa v kŕdli vyskytne vták sfarbený viac či menej do žlta. Časom vznikali ale prvé vyšľachtené formy a to žlté (Belgicko 1872). O pár rokov neskôr sa objavila modrá andulka (Belgicko 1878). Krížením nových farebných plemien vznikali stále nové varianty. V súčasnosti sa najbežnejšia žlto sfarbená forma nazýva lutino. Andulky lutino majú červené oči, samčekovia majú ružovkasté nadnozdrie, zriedkavejšie modré, ako u iných foriem. To isté platí aj pre albino, čisto bielo sfarbené andulky s červenými očami. Ďalšie neskôr vyšľachtené mutácie sú: belasá, kobaltovomodrá, sivomodrá, zelená, svetlozelená, tmavozelená, olivová, fialová (violeta). Neskôr vznikali aj strakaté mutácie, takzvané "straky". Rozlišujú sa genetickým základom. Pochádzajú zo Škandinávie a sú o niečo menšie ako ich austrálski príbuzní. Zaujímavou formou sú aj perličkové mutácie anduliek, ktoré majú na jednotlivých perách tmavé lemovanie a v strede svetlejšiu časť - perličku. K ďalším zaujímavým patria chocholaté andulky s rozlične tvarovaným chocholom na hlave.

Andulky sú všeobecne nenáročné na kŕmenie, ich jedálníček by ale aj napriek tomu mal byť dostatočne pestrý.
V chovproduktoch sú bežne dostupné zmesi prosa, repky a niektorých druhov obilnín (pšenica, jačmeň, ovos), ktoré sú pre andulky najvhodnejšie. Veľkou pochúťkou je pre nich "senegálske proso", ktoré dostať či už vo forme celých klasov, alebo ako zrno.
 
   
  Jansa
Posledná úprava ( 2007-12-27 13:20:28 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 40
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk