Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
AMAZÓNIKY- rodu PIONITES a PIONUS | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-06-16 10:31:03

...záujem o tieto nádherné papagáje stále vzrastá...

AMAZÓNIK ČIERNOTEMENNÝ Pionites melanocephala

...je jedným z najatraktívnejších druhov čo do vzhľadu, ako aj vlastností povahy. Z vlastnej skúsenosti môžem amazónkov opísať ako nádherné, hravé, nebojácne, zvedavé,ale pritom aj hrdé stvorenia, ktoré k majiteľovi oddane prilnú a to aj keď sú v páre. Svoj hrdý a nebojácny postoj zaujmú aj voči väčším vtákom a neváhajú ich napadnúť, vyhnať zo svojho a ich teritória, alebo naopak sa k nim pritúliť. Túlenie a hra amazónkov tvoria akrobatické variácie, kedy visia dolu hlavou a zamotajú sa do seba tak, že ťažko rozlíšiť kde začína jeden a končí druhý. Vpletú do seba krídla, ktoré tvoria akúsi clonu a predvádzajú vzájomný kolotoč farieb. Inokedy je hrou ich naháňanie sa po klietke a šplhanie, alebo si vzájomne preberajú perie. U harmonizujúceho páru je úplne prirodzené ich hašterenie a šermovanie zobákmi voči sebe. Neváhajú ísť aj na zem, kde sa naparujú kričia a podskakujú.Ich hlučnosť môže byť vysoká, aj keď nekričia celý deň. Popoľudňajšie hodiny zväčša prespia. Hodia sa aj na chov v byte, kde vo veľkej klietke, či voliére uvítajú spústu lán a hračiek, či konárov na šplhanie. Amazónci milujú kúpeľ, po ktorom sa sušia otieraním jeden o druhého, alebo o látku, pokiaľ majú možnosť a sú krotké, o vlasy majiteľa. Funguje to aj naopak, keď vidia mokré vlasy majiteľa, neváhajú sa do nich zamotať a prijať ich vlhkosť. Krotkí amazónci sú radi v blízkosti človeka a ponúkajú sa mu aj do rúk v polohe na chrbte, kedy prijímajú oddane škrabkanie na bruchu, kedy jemne popiskujú.
Amazónik čiernotemenný má kontrastne ohraničené farby. Temeno hlavy je čierne, konturované zelenou, ohraničujúcou prechod do farby oranžovej na šiji, ktorá sa smerom k prednej časti mení na žltú, na líčkach svetlejšiu s bielymi pierkami. Zobák je tmavo sivočierny so sklonom k prerastaniu, čomu zabránime poskytnutím drevenného a kartónového materiálu na ohryz. Dúhovka oka je čierna s červeným kruhom a okolie holé sivé . Celý chrbát včetne krídel a chvosta je zelený, spodok krátkeho chvosta zeleno olivový a jednotlivé perá končia žltou. Letky a krovky krídel sú modré so zelenými okrajmi. Brucho dospievajúcich vtákov sa mení na bielu farbu, z pôvodnej svetlej oranžovobielej u mláďat. Operenie nôh je oranžové a spodne chvostové krovky oranžovožlté. Vzrast amazónika dosahuje cca 22 cm. Zafarbenie amazónkov má isté odlišnosti v súvislosti s ich výskytom, kde u niektorých prevláda viac žltá ako oranžová, niektorým však táto prechádza až do červeno oranžovej. Pohlavie určí iba test DNA, aj keď u samcov zaznamenávam odlišnosť hlavy, ktorá môže byť väčšia, zavalitejšia.
Výskyt amazónika čiernotemenného: Guyana, Peru, Kolumbia, Venezuela, Surinam, Ekvádor, Brazília.
Je nutné spomenúť aj druh Amazónik bielobruchý - Pionites leucogaster, ktorého odlišnosť je najnápadnejšia na sfarbení hlavy, ktorá je oranžová. Výskyt je zaznamenaný prevažne vo veľkej časti Brazílie. Predmetom skúmania je príbuznosť týchto druhov. Mladé vtáky amazónika bielobruchého majú často na temene aj čierne časti operenia. Výskyt je hojný hlavne v Peru a Brazílii.
Hniezdenie amazónikov je ideálne až v treťom roku ich veku, aj keď pár je ideálne zostaviť už z mladých vtákov. Nedospelé páry často svoju znášku vajec rozbíjajú. Minimálna veľkosť hniezdnej búdky je 25x25cm s výškou 45 - 50 cm a s 6-7 cm vletovým otvorom. Hniezdiaci pár sa môže stať v tomto období agresívnym voči chovateľovi a jeho vysokoteritoriálna povaha sa znásobí. Samica znáša vajíčka obdeň, alebo v predĺženom intervale troch dní, na ktorých sedí sama a nie je vhodné jej ich odoberať. Inkubácia vajec môže kolísať v závislosti od vonkajšej teploty prostredia, spravidla je však 28 dní /bola zaznamenaná aj 24 dňová inkubácia/. Ideálnu znášku tvoria tri vajíčka, pri väčšom množstve je potrebné sa pripraviť na dokrmovanie tretieho a štvrtého mláďaťa. Aj keď je búdka vystlaná drevennými hoblinami s vtačím pieskom, môžu do nej zčasti vtáci vystlať aj vlastné perie. Operené mláďatá opúšťajú búdku po 60 - 70 dňoch. Nie je nutné dokrmovať mláďatá ručne kôli požadovanej krotkosti, pretože rýchlo skrotnú aj odchované rodičmi. Mláďatá / ideálne až od desiateho dňa života/, je nutné odobrať pokiaľ ich rodičia napádajú, čo sa stáva už aj v prvých dňoch ich života, a hlavne pri väčšom počte mladých ako tri, z dôvodu, že amazónci zpravidla nie sú schopné odchovať viac ako tri mladé. Pre správnu socializáciu je vhodné dokrmovať mláďatá najmenej dve, samici však aspoň jedno ponecháme. V chovnej sezóne je nutné poskytnúť amazónkom veľké množstvo vlhkej potravy, bohatej na bielkoviny. Túto tvorí vaječná zmes s navlhčenými sušenými ráčikmi, rozmočené piškoty s kapkou medu, zelené a naklíčené krmivo a ovocie. Bežne vtákom k dennému krmeniu podávame bohatú zmes zrnín a orechov, ovocie a zeleninu, kukuricu v mliečnej zrelosti, granátové jablká, zelený hrášok atď, veľmi obľubujú čili papričky.
Odchov amazónkov vo vnútornom prostredí je viazaný na nutnosť dostupu denného svetla. V opačnom prípade trpia nedostatkom vitamínu D, bez možnosti viazať vápnik. Denné svetlo je postačujúce, nieje nutné slnečné osvetlenie, ani jeho nahrádzanie iným umelým svetlom.

 

 

AMAZÓNIK ŠUPINKOVÝ - pionus maximiliani
  | Tlačiť |  E-mail

  
 

Najideálnejší z amazónikov vhodný aj pre začiatočníkov, nehlučný, prítulný a hravý. Dorastá do veľkosti cca 30 cm. Aj keď fotografie dokážu zachytiť jeho krásu, nič sa nevyrovná tomu, vidieť ho na živo vo svojej plnej kráse. Dospelé vyfarbené vtáky sú zelenobrondzové s modrofialovou farbou na hrdle a s dojmom perlovitého peria na hlave. Nedospelé vtáky sú matnejšie s výskytom červených škvŕn na čele.
Oproti amazónkom rodu pionites sú kľudnejší, tichší a menej "bojovní". Samčekovia si zvyknú zakričať pri vyhradzovaní si teritória, nedosahujú však intenzitu kriku ostatných druhov. Samičky sú tichšie. Tento druh nevyžaduje neustálu pozornosť chovateľa a dokážu sa zabaviť aj sami. V každom prípade potrebujú prelet. Drevené posedy, hračky z dreva a lano potrebujú ako k ohryzu, tak aj pre šplh a zábavu.
Amazónka šupinkového je možné chovať sólo, avšak život v páre je pre jeho socializáciu vhodnejší.


Posledná úprava ( 2008-01-25 09:33:15 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk