Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
ALEXANDER VEĽKY - Psittacula eupatria | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-06-15 08:41:47

...príjemný spoločník...

Alexander veľký , je inteligentný, ľahko skrotiteľný papagáj, s vysokou hlučnosťou. Táto, aj keď je mu vlastná , sa vplyvom okolitých zvukov a reči mení a môže teda jeho vlastný hlasový prejav zmeniť na prijateľnejší a tichší. Sklon k rozprávaniu je preň prirodzený. Je otužilý a nenáročný, avšak pri zlom prístupe a hlavne vo vyššom veku, môže byť agresívny. Z mojej skúsenosti môžem alexandra veľkého považovať za veľmi vhodného spoločníka a to aj do bytu. Nespokojnosť síce "hlási" veľkým krikom, ale pokiaľ má všetko , čo potrebuje, je veľmi spokojný. Potrebuje hlavne prelet , vetve na ohryz a pravidelný kúpeľ. Bidlá a okolité predmety ľahko rozhryzie, poskytnime mu preto veľa tvrdého dreva. To platí aj u iných druhov alexandrov, z ktorých je ako veľmi obľúbený alexander čínsky a alexander fúzaty.
Dĺžka alexandra veľkého dosahuje až 60 cm, z čoho značnú časť tvorí dlhý chvost. Nehodí sa do malých klietok.
Alexander dospieva po 3 rokoch. V dvoch rokoch však má už samec čierny obojok, vzadu ohraničený rúžovou, ktorého náznak sa tvorí už od 5 mesiacov a tým ho rozlišujeme od samice. Zobák je červený, celkové zafarbenie svetlozelené, s tmavšími krídlami, na ktorých je vínovo červený fľak.
Hniezdenie je ideálne až vo veku 4 rokov a to najvhodnejšie v kmeňovej búdke vysokej cca 70 cm s priemerom 40 cm. Nami vytvorený vletový otvor si vtáci upravia. Inkubácia vajec býva spravidla 28 dní. Mláďatá opúšťajú búdku vo veku 60 dní,ale ani zďaleka samostatné niesu. Pokiaľ chceme alexandra ručne dokrmovať, je vhodné vybrať ho z búdky po čiastočnom operení. Aj skrz jeho počiatočnú plachosť si rýchlo zvyká na "adoptívneho" rodiča a stáva sa oddaným a krotkým. Vhodné je vyberať dve mláďatá, aby sa nestal priskoro závislým na našej prítomnosti, ktorej sa neskôr hlučne dožaduje. Alexander je veľmi aktívny papagáj a aktivity sa bude dožadovať krikom,pokiaľ mu túto v priestrannej klietke zariadením neumožníme. Zbytočne drahé hračky pre papagáje preň vhodné niesu, pretože ich okamžite zničí. Ponúknime okrem vetví aj hrubú kôru stromov, nasekané drevo v rôznych dľžkach zviazané lanom. To je preňho najprirodzenejšia hračka, ktorú ľahko nahradíme novou.
Vtákom ponúkajme vtáčie granule, s ktorými sa tiež zabavia a zmes kvalitných zrnín, orechov a ovocia pre veľké papagáje. Jablko, mrkva, paprika atď, by mala byť podaná každý deň.

Posledná úprava ( 2007-12-27 13:30:37 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk