Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < March 2024 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Info kanály

Archív

Advertisement
KORELA CHOCHOLATÁ - Nymphicus hollandicus | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-06-09 05:46:25

...korela...

je jedným z druhov, držiaci si u nás veľmi dlhú tradíciu a pre jeho nenáročnosť sa hodí aj pre začiatočníkov, a to ako do chovu, tak aj na držanie sólo. Na nové prostredie si rýchlo zvyká.
Tento kočovný austrálsky papagáj strednej veľkosti a štíhlym telom, sa vo svojej domovine hlučne presúva v pároch alebo v menších skupinách za lepšími podmienkami. Vyhľadáva stromy lemujúce rieky, kde jeho prítomnosť je viac počuť než vidieť. Jeho nenápadné sfarbenie mu dovoľuje splynúť s krovinami a v korunách stromov. Sfarbenie základnej mutácie korely je sivé , u samca so žltou hlavou. Nápadný chochol koriel sa dvíha alebo klesá podľa nálady. Lícne škvrny sú oranžové, u samice spravidla menej nápadné, ako aj jej sivožlté sfarbenie hlavy. Korely majú dlhé tmavosivé krídla s nápadným kontrastom bielej , ktoré su špicaté a zčasti lemujú dlhší stupňovitý chvost. Celková veľkosť cca 32 cm. Mláďatá sa sfarbením podobajú samici. Pohlavie sa rozoznáva podľa sfarbenia hlavy, presnejším znakom sú však spodné okrajové strakaté chvostové perá, ktoré u samcov po preperení nahrádzajú perá tmavosivé až čierne, bez škvŕn. Po prvom preperení u samíc narastú znovu perá rebríčkovo strakaté. / po 3-4 mesiacoch je u koriel možné presne rozlíšiť samca od samice aj vytrhnutím týchto okrajových spodných chvostových pier, ktoré pri dorastaní presne určia pohlavie podľa spomínanej spodnej farby pier - túto metódu prevedie skúsený chovateľ / Korely dospievajú v šiestom mesiaci života, odchov sa doporučuje však až od desiatich mesiacov, aj keď pohlavne sú dospelé oveľa skôr.
Korela - mutácie:
-sivá a svetlosivá
-biela /s čiernymi očami /
-albín /s červenými očami /
-žltá
-škoricová a jej svetlejšia forma ISABELA
-straka
-perlová
-perlová straka
-žltá straka
-čierna
-bielohlava
-žltolíca
Korele ponúknime klietku o rozmeroch 80x70x100cm /na šírku/, aj keď najvhodnejšími podmienkami je pre ňu priestranná vonkajšia voliéra. Pre chovný pár koriel pripravme búdku o rozmeroch - dno 25x25, výška 30 cm a otvor 8 cm. Zhruba po desiatich dňoch párenia samica znáša 4-8 bielych vajec , na ktorých sa pri zahrievaní striedajú obaja rodičia. Korely nenechávame hniezdiť viac ako 3x do roka. Hniezdna sezóna začína zväčša od apríla. Inkubačná doba sa uvádza od 19-23 dní. Mláďatá kŕmia obaja rodičia, ktoré cca po 3 týždňoch opúšťajú búdku a krmí ich len samec. Samica sa chystá na ďalší odchov. Jedinec ako aj korela v páre dokáže rýchlo skrotnúť a má aj sklon k napodobňovaniu rôznych zvukov, ako aj naučiť sa pár slov. V tomto nadaní je však šikovnejšia veľakrát práve menšia andulka. Korela sa rada kúpe a to pravidelne hlavne pri hniezdení. Je nutné pripraviť vhodnú širokú misku s vodou na tento účel.
Korelám ponúknime kvalitné zmesi pre austrálske papagáje, zložené z prosa, menšieho podielu rôznych druhov slnečníc, ovsa, lesknice a pšenice. Nezabúdajme na ovocie , zeleninu, bobuľoviny a zelené krmivo a konáriky /jablko, mrkva, šalát,púpava, skorocel, jarabina, čerstvé vetvičky ovocných stromov, vŕby, jarabiny, smreku i borovice /. V období odchovu ponúkame pred znáškou, ako aj neskôr mlláďatám vaječnú zmes z vareneho vajca s nastrúhanou mrkvou a rozdrvenou piškotou, či ovsenými vločkami. Vhodným doplnkom je aj tvaroh, rozomleté škrupiny z vareného vajíčka a minerálny blok.
Pred kúpou korely zvážme vhodnosť jej hlučného prejavu.

Posledná úprava ( 2007-12-27 12:21:44 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 40
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk