Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < March 2024 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
KLINOCHVOST VIACFAREBNÝ - Cyanoliseus patagonus | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-06-03 14:41:27

...hlučný krásavec...

PAPAGÁJ PATAGÓNSKY - KLINOCHVOST VIACFAREBNÝ - Cyanoliseus patagonus.
Tento krásny americký, cca 45 cm papagáj obýva Stredné Chile, Argentínu a Uruguaj. Vyhľadáva otvorenú krajinu , hniezdi v pieskovcových a vápencových stenách, do ktorých si hĺbi cca 1m a viac dlhé dutiny so sirším hniezdiacim priestorom bez výstelky. Aj keď v niektorých oblastiach je bežný, vo všeobecnosti je považovaný za veľmi ohrozený druh.
Papagáj patagónsky je veľmi hlučný a s ľahkosťou ničí drevenné bidlá a predmety. Preto je umiestňovaný do veľkých klietok a voliér so silnou železnou konštrukciou. Potrebuje dlhý prelet , je veľmi aktívny a hravý.
Jeho sfarbenie je prevažne olivovo hnedozelené. Časť brucha je žltá, stred oranžovočervený, ako aj operenie mäsovoružových nôh. Má mohutnú sivohnedú hruď, na vrchnej časti po bokoch /v dospelosti/ s bledými polmesiacovými škvrnami. Vonkajšia farba letiek je modrá, pri lakťových letkách modrozelená. Cca 25 cm dlhý chvost je z vrchnej strany olivovozelený s modrým nádychom , zo spodnej strany hnedý, a spodné chvostové krovky sú sú olivovo žlté. Okolie oka je svetlé nezaperené, dúhovka oka sivá. Zobák je u mláďat svetlý a postupne sa mení na tmavosivý. Samica sa od samca nelíši.
Hniezdi v kolóniach, kde je značne plachý. Znášku tvoria 2-4 vajcia, ktorých inkubačná doba je cca 23-25 dní. Mláďatá sú v hniezde zhruba 60 dní a po vyletení sú ešte dlho krmené dospelými vtákmi. Papagáje patagónske sú veľmi starostlivými rodičmi a páry medzi sebou sú vo veľmi družnom vzťahu .Tento druh má silne vyvinutý monogamný pud. Jedince dospievajú vo veku dvoch rokov a v dobrých podmienkach sa dožívajú až 30 rokov.
Krotký papagáj patagónsky sa veľmi viaže na svojho majiteľa, avšak voči iným ľuďom zostáva zväčša plachý. Preto je nevhodné "putovanie" od majiteľa k majiteľovi a aj keď si na nové prostredie zvykne, väčšinou ťažko prijíma vzťah iného majiteľa. Má sklon k napodobňovaniu zvukov a pamäť na ich priradenie k vhodnej situácii, ako aj predpoklad k rozprávaniu. Jeho prirodzený prejav, aj keď znie melodicky, je veľmi hlučný.
Vo svojej domovine papagáj patagónsky obľubuje niektoré druhy veľkých bodliakov, ako aj mäkké časti rôznych rastlín. Je škodcom na poliach a preto aj často prenasledovaný. Tomuto druhu ponúknime semená slnečnice, pšenice, ovsa, kukuricu, rôzne druhy orechov, hroznové bobule, piškoty, ovocie a zeleninu, ako aj zelené a vaječné krmivo s bielkovinovou zložkou sušených morských ráčikov. Ďalej mu ponúknime k ohryzu ovocné drevo aj s kôrou, vhodná je aj buková a dubová kôra, zbavená nečistôt /vhodné je preliatie vriacou vodou a usušenie/. Pre jeho hravosť je vhodné aj hrubé lano na šplhanie a hračky. K svojmu majiteľovi je papagáj patagónsky veľmi jemný a laskavý, aj keď na druhej strane na "votrelca" bez váhania použije svoj silný zobák.

Posledná úprava ( 2013-02-27 16:11:31 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 40
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk