Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
ČERVENOHLÁVOK PESTRÝ | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-04-17 14:00:00

...PAPOUŠEK ČERVENOTEMENNÝ-ČERVENOHLÁVOK PESTRÝ / Purpureicephalus spurius...zaujímavý krásavec

Červenohlávok pestrý je stredne veľký pestro sfarbený , ako aj svojim zobákom zvláštny papagáj, obýva husté eukalyptové lesy a vodné toky. Žije na juhozápade Západnej Austrálie. Hodí sa do voliér, ale dá sa ako mladý jedinec skrotiť umelým dokrmením. Inak je považovaný za veľmi nedôverčivého a plachého. Je to ničiteľ všetkého dreveného a púšťa sa aj do kovových časti klietok a voliér. Preto je vhodný pre trpezlivého chovateľa, ktorý mu pripraví vhodné podmienky a dodá vetve na ohryz. Je považovaný za aktívneho a hlučného papagája. Zbožňuje kúpanie. Jeho odchov bol v minulosti popisovaný za náročný z hľadiska ich možného kanibalizmu, alebo spôsobu kŕmenia mláďat, kedy im rodičia môžu neraz ublížiť zobákom /ako malinké sú pri kŕmení brané celé do zobáku rodiča/.
OPIS:
-samec- veľkosť cca 35-38 cm. Čelo, vrchná a zadná časť hlavy je karmínovo červená a v toku samec toto temenné perie nádherne zdvíha. Zobák je pretiahnutý šedomodrý, dúhovka oka tmavohnedá. Hrdlo je hráškovo zelené, hruď a brucho modrofialové. Chrbát a krídla zelené, líčka, kostrč, vrchné krovky chvosta pestro jasne zelené. Boky a spodné krovky chvosta červené, v častiach zelené. Spodné krovky krídel sú modré a vonkajšie okraje letiek ultramarinovo modré. Chvostové stredné perá sú tmavo zelené, okrajové modré s bielym ukončením. Nohy sú svetlohnedé.
-samica- môže byť menšia, tmavšia a viac zelená, s výrazným priečnym svetlým prúžkom na spodnej strane krídiel. Na karmínovočervenom temene sa vyskytujú aj zelené pierka a červené zafarbenie nesiaha až za temeno ako u samca. Hruď je sivo-fialovo modrá.
-mladé jedince- sú prevažne zelené so žltozelenými líčkami. U niektorých mladých samcov sa môže cez čelo tiahnuť malý červený pásik. Skúsený chovateľ dokáže rozoznať mladých samčekov podľa väčších hláv a zobákov, prípadne plochým temenom a širším tylom.
Vtáci dospievajú po roku.
CHOV:
Pre pár je vhodná kmeňová búdka vo výške 1m, vhodnejšia je šikmá a umiestnená vysoko. Vletový otvor si vtáci upravujú sami, pokiaľ im z nejakého dôvodu nevyhovuje. Znášku tvorí 5-7 /vzácne viac/ vajec s inkubačnou dobou 21-24dní. Po 4 týždňoch opúšťajú mláďatá hniezdo a ešte 3-4 týždne sú dokrmované rodičmi. Pre vyletené mláďatá je vhodný menší priestor, pretože odchované rodičmi sú veľmi divoké a plaché.
VHODNÉ KRMIVO:
Základ tvorí bežná zmes pre australské papagáje - rôzne druhy prosa a slnečnice, ovos, pšenica, lesknica, surové arašidy, lieskovce, ovocné vtáčie granule, sépiová múčka. Dôležitou zložkou je ovocie rôzneho druhu. V období pred hniezdením a v čase kŕmenia mláďat sa doporučuje podávať vaječná zmes s mrkvou, piškotou a tvarohom,hroznové bobule, jarabinu , veľké množstvo jabĺk a zelené krmivo.


Posledná úprava ( 2007-12-28 05:16:30 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Práve máme pripojených:
1 hosť online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk