Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < March 2024 > »
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Info kanály

Archív

Advertisement
ZDRAVÝ PAPAGÁJ | Tlačiť |  E-mail
2007-04-15 08:00:00
...venujme pozornosť vzhľadu a chovaniu nášho papagája...
Bežne kontrolujeme zdravotný stav papagája vizuálne a to hodnotením jeho chovania a vonkajšieho výzoru. Aj keď týmto nezistíme jeho skutočné aj "vnútorné" zdravie /toto dokážu zhodnotiť testy z peria, krve a trusu /, dokážeme touto kontrolou zhodnotiť prípadné možné vonkajšie prejavy choroby.
Zdravý papagáj má chuť do jedla, časť dňa trávi aktívne s chvíľkovým odpočinkom, perie je upravené, okolie očí i zobáka , nohy a kloaka sú čisté. Zdravý papagáj odpočíva a spí na jednej nohe, jeho trus nezapácha a je hustej konzistencie, perie si pravidelne niekoľkokrát do dňa ošetruje a niektorý jedinec menej a iný viac, sa rád kúpe.
Za CHOROBNÚ ODCHÝLKU sa považuje
-zlepené perie v okolí kloaky
-papagáj nejaví záujem o jedlo, sedí prikrčený a našuchorený na oboch nohách, perie si neošetruje
-okolie oka nieje čisté
-z nosa je možné pozorovať výtok
-zhoršenie dýchania, upchatý nos, časté kýchanie, zvukový prejav dýchania
-trus je riedky, penivý a zapácha
-úbytok váhy
-nervózne šklbanie a vytrhávanie peria /psychická porucha, parazity, vnútorná bolesť, či svrbenie /
... a iné
pri týchto prejavoch vyhľadáme veterinára a necháme urobiť rozbor trusu, krve a peria

Pokiaľ sa jedná o chvíľkový prejav posedávania, alebo hnačky, môže sa jednať o reakciu na jedlo. Skúsime preto nasadiť dietu a papagája pozorujeme, či sa stav do dvoch troch hodín neupraví. Dietou sa myslí podanie piškoty, varenej neochutenej ryže, prevarenej schladenej vody. Odstránime ovocie, zrniny ponecháme.
Stav by sa mal upraviť. Hnačkou papagáj môže reagovať na skonzumovanie veľkého množstva ovocia. Takáto hnačka obsahuje viac vody, ale rýchlo sa upraví do pôvodnej konzistencie zelenobieleho trusu s miernou odchýlkou farby závislej od druhu krmiva.
Alarmujúcim je nemenný stav a rýchly ubytok na váhe, ako aj pretrvávajúci vyššie uvedený prejav. Kontaktujeme veterinára.

ÚRAZY: papagáj je aktívny a zvedavý tvor. Relatívne bezpečie nachádza v klietke /ponúkajme bezpečné hračky, nie malé zvončeky na malých kolieskach a drôtikoch/-hrozí prehltnutie odštiepenej časti, alebo otrava z nevhodného drôtu či kovu. Ponúkajme hračky určené len pre papagáje, vhodné pre daný druh. Kontrolujme a ošetrujme nechty papagája, aby nedošlo k uväzneniu na lane, koliesku, alebo inom predmete.
Pri prelete po miestnosti objavuje rôzne predmety, nie vhodné pre jeho zábavu alebo konzumáciu. Na mieste je preto ostražitosť. V neznámej miestnosti môže papagáj naraziť do okna, či steny a ublížiť si. Náraz môže spôsobiť otras mozgu, alebo aj poškodenie vnútorných orgánov a zlomeniny.Nepúšťajme papagája von z klietky na prelet bezprostredne po kúpe, ale až po čase, kedy vizuálne spozná miestnosť a klietka sa stane jeho bezpečným teritoriom.
NEVHODNÁ STRAVA: zvlášť podanie "ľudskej" a ochutenej stravy, môže papagája zabíjať rýchlo ale aj pomaly.
Nastáva chradnutie,alebo pretučnenie a pomalé , či rýchle poškodenie vnútorných orgánov. Je veľa možností ako papagájovi spestriť stravu, preňho vhodným spôsobom.




-nepoškodené perie
|






čistý zobák a okolie oka




čisté ošetrené perie, okolie kloaky, čisté nohy a primeraná dĺžka nedeformovaných nechtov






kúpanie: predložme vhodnú priestrannú misku s vlažnou vodou. Ak papagáj nemá chuť kúpať sa sám, je vhodné jeho perie rosiť čistou vlažnou vodou vhodným rozprašovačom, zakúpeným len pre tento účel. Nekúpme ho vo večerných hodinách a nesušme fénom. Papagáj si perie ošetrí sám.

Posledná úprava ( 2007-04-19 07:17:43 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 40
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk