Vitajte! Vítam vás na mojej stránke , ktorá sa zaoberá chovom a životom operencov. Môžte si prezrieť fotogalérie a taktiež si vymeniť názory prostredníctvom chatov či návštevnej knihy a na neposlednom mieste aj využiť možnosť inzercie... Prajem príjemné chvíle pri prezeraní tejto stránky. Detaily......



Autorské práva Všetky texty, obrázky a ostatné súbory, ako aj ich zloženie, podliehajú autorskému právu a sú duševným majetkom majiteľky webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Majiteľka webovej stránky www.exotickevtactvo.sk oprávňuje návštevníkov týchto stránok kopírovať materiály, ktoré sú na nich uverejnené, do svojho počítaca alebo vytlačiť jednu kópiu, avšak iba pre vlastnú nekomerčnú potrebu a pod podmienkou, že kópia takto zhotovených materiálov bude výslovne obsahovať upozornenie na autorské práva majiteľa webovej stránky www.exotickevtactvo.sk. Akékoľvek neautorizované použitie týchto materiálov je na užívateľove vlastné riziko, ktoré môže byť klasifované za porušenie zákona o autorskom práve a trestného zákona. Detaily......

Login






Zabudli ste heslo?

Kalendár

« < April 2024 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Info kanály

Archív

Advertisement
AGAPORNISY | Tlačiť |  E-mail
Napísal bubka   
2007-04-06 08:20:12

...aktívne, štebotavé, hlučné a "večne usmievajúce sa" - agapornisy

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



AGAPORNISY - "lovebirds"
Tieto malé 13-16 cm inteligentné africké papagájovité vtáky sú skupinou deviatich rôznych druhov. Hodia sa k chovateľom, ktorí im nezabúdajú poskytnúť pozornosť a rozptýlenie. Iba v takom prostredí dokážu byť svojou spoločenskou povahou príjemnými spoločníkmi. Majú milý a radostný výraz. K majiteľovi si vytvárajú silné puto. Sú to veľmi zvedavé a nebojácne vtáky so silným teritoriálnym vnemom, je preto niekedy ťažké pridať k ním spoločníka rovnakého, alebo iného druhu. Pri nesprávnom postupe a nevhodnom umiestnení druhov párov k sebe , napádajú spoločníka a útočia na najzraniteľnejšie miesta. Nedostatkom starostlivosti trpia a chovajú sa problematicky. Majú hlučný prenikavý a ostrý hlas. Agapornisa nie je vhodné držať samotného. Jeho mentalita ho predurčuje na život v páre a je od partnera zavislý. Spárovanie má svoju postupnosť a síce s prínosom ďalšieho jedinca pôvodného z klietky vyberieme, túto vyčistíme a zmeníme zariadenie klietky novými konármi a bidlami. Potom vpustíme do klietky vtáky spoločne. Je nevyhnutné sledovať nasledovné chovanie vtákov a pri prípadnej šarvátke zasiahnuť jemným oparom vlažnej vody z rozprašovača.
V priemere sa dožívajú 15 rokov. Pohlavie je u väčšiny druhov ťažko rozlišiteľné.
Agapornisom ponúknime zmes semien pre agapornisy,proso,granulované krmivo pre agapornisy, ovocie, zeleninu a zelené krmivo, grit a vlažnú čistú vodu.
Klietka pre agapornisy má byť skôr širšia ako vyššia a priestranná. Búdky na hniezdenie rozmerov 25x15x20 /šírka,výška,hĺbka/, vletový otvor 5-6 cm. K búdke je nutné poskytnuť aj stavebný materiál, ktorým sú tenké vetvičky.
Hniezdo si budujú asi 2 týždne. Znáška býva v počte 3-7 vajec, ktorých inkubačná doba je orientačne 21 dní a mláďatá sú na rodičoch závislé 8 týždňov. Agapornisy sú pohlavne dospelé v deviatich mesiacoch. Ideálna teplota hniezdenia je 20°. Vlhkosť zvyšujú čerstvé vrbové prútiky a pravidelné podanie čistej vody, v ktorej sa samica pravidelne kúpe a mokrá zasadne na vajíčka. Často sa stáva, že sa samica chová agresívne k svojim mláďatám, trhá im perie a hryzie ich, prípadne vyhodí z hniezda. V tomto prípade je nutné zhodnotiť možnosť umelého dokrmu mláďat /viď článok o dokrmovaní v téme "krmivá a umelé dokrmovanie"/

DRUHY:

-šedohlavý /agapornis canus/
nazývaný ako trpaslíčí agapornis, u ktorého je sivá farba hlavy samca rozlišujúcim znakom pohlavia. Samice sú prevažne zelené. Ich rozmnožovanie je dosť náročné, pretože svojím chovaním sú odlišné od iných druhov a síce bojazlivé a uzavreté. Nieje vhodné držať ich vo voliére s iným druhom agapornisov. Voliéru je nutné prispôsobiť zeleňou, ktorú ocenia.

-fischerov /agapornis fischeri/
jedným zo znakov je biele okružie oka. Pohlavie nemá žiadne vonkajšie rozdiely. Má veľa farebných mutácií a aj keď ho niektorí chovatelia krížia s iným druhom agapornisa s bielym okružím oka, nieje na to žiadny správny dôvod. Rozmnožuje sa bez problémovo, no najlepšie výsledky sú v odchove oddeléných párov od iných agapornisov. K stavaniu hniezda ponúknime tenké vetvičky stromov.

-oranžovohlavý /agapornis pullarius/
jeden z kľudných agapornisov, ktorý rád lozí a šplhá a menej lieta. Rozdiel v pohlaví určí aj laik. Samčekovia majú modro zfarbené konce krídiel a tvár a hrdlo majú silne červené. Samičky majú tvár oranžovú. Doporučuje sa chovať viac párov tohto druhu. Nie sú bojovej povahy, ale miernej a iný druh by mohol spôsobovať problémy a utrpenie agapornisa oranžovohlavého.
V prírode sa tento druh odlišuje hniezdením od iných voľbou miesta hniezda. Stavia ho na miestach, kde sa nachádzajú termiti.

-ružovohlavý /agapornis lilianae/
s bielym okružím oka. Dorastá do veľkosti 13 cm a je najjemnejším zo všetkých agapornisov. Páry je možné chovať aj s inými druhmi malých papagájov.

-hnedohlavý /agapornis nigrigenis/
s bielym okružím oka. Je jedným z najpríjemnejších druhov a nevyvoláva šarvátky.

-škraboškový /agapornis personatus/
biele okružie oka je veľkým kontrastom čiernej hlavy a je jedným z najkrajších agapornisov s výraznými črtami.
Páry je nutné držať oddelene.

-ružovohrdlý /agapornis roseicollis/
chov viacerých párov nesie so sebou riziko napádania s rizikom ubitia na smrť. V stavaní hniezda sú dosť pohodlné a od iných sa rozlišujú zastrkávaním si materiálu samičkami do krídiel a následným nosením do búdky. Hniezdo nijak zvlášť neupravujú a pohlavie sa vizuálne nedá určiť.

-etiópsky /agapornis taranta/
je krikľavo zfarbeným druhom, u ktoreho je možné určiť pohlavie podľa spodnej strany krídiel, ktorá je u samčekov tmavšia. Samčekovia majú výrazne pestro červené sfarbenie okolo očí a čela a samičky majú pestročervený zobák.

-zelenohlavý /agapornis swindernianus/
jeden z menších agapornisov dorastajúci do 13 cm. Je najmenej známy a preto sa bežne nechová

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   


 

 
Posledná úprava ( 2007-12-28 05:05:23 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Online

Ankety

Od kiaľ ste sa dozvedeli o tejto stránke?
 

Štatistiky

Členov: 20191
Správ: 41
Odkazov na stránky: 4
 
 
image
 
image
 
Nakladatelství Dona
Copyright Eva Luckov © 2007 - 2024 * Web pracuje na serveroch holdysoftware.sk